Pączki spożywano już w starożytnym Rzymie. Była to jednak inna wersja niż dzisiejsza. Przygotowywano je z ciasta chlebowego. Największą różnicą było nadzienie, które nie było słodkie. Rzymskie pączki nadziewano słoniną lub boczkiem. W smaku miały być słone lub pikantne. Ile już zjedliście pączków wczoraj w Tłusty Czwartek? Były wśród nich także takie ze słoniną lub boczkiem co jest i u nas staropolskim daniem?
Wyrób pancerzy i hełmów w okresie antycznym to tworzenie prawdziwych dzieł sztuki. Uzbrojenie ochronne nie tylko było praktyczne, ale duże znaczenie miały walory wizualne. Tworzono hełmy, zbroje, nagolenice zgodnie ze stylistyką danego okresu. Nieraz dodawano rzeźbione elementy w postaci symboli mitologicznych np. gorgony, a także zwierząt lub przedmiotów. Hełmom dodawano rogi czy ozdoby w kształcie liści, a nawet fallusów. Bardziej surowe formy dominowały w okresie archaicznym, by w klasycznym i hellenistycznym stać się dopasowanymi do ciała np. muskularne kirysy lub hełmy z nakarczkiem dopasowanym do szyi. Estetyka greckiego uzbrojenia przesiąkła w świat italski, kartagiński, a nawet iberyjski. Praca w greckiej kuźni (rys. Pierre Probst)
Wytrawne pączki? A to ciekawostka 🍩
OdpowiedzUsuń