Pączki spożywano już w starożytnym Rzymie. Była to jednak inna wersja niż dzisiejsza. Przygotowywano je z ciasta chlebowego. Największą różnicą było nadzienie, które nie było słodkie. Rzymskie pączki nadziewano słoniną lub boczkiem. W smaku miały być słone lub pikantne. Ile już zjedliście pączków wczoraj w Tłusty Czwartek? Były wśród nich także takie ze słoniną lub boczkiem co jest i u nas staropolskim daniem?
Większość znanych nam współcześnie hełmów i innego uzbrojenia gladiatorskiego zawdzięczamy Pompejom. Erupcja Wezuwiusza zakonserwowała miasto wraz z niemal nienaruszonymi, niezwykłymi artefaktami na wieki. Widoczne na ilustracji typy gladiatorów to: 1. Retiarius (sieciarz) – walczył trójzębem, sztyletem oraz siecią, bez hełmu. Jedyną ochroną retiariusa była wykonana z brązu osłona lewego barku o nazwie galerus za którą w razie potrzeby mógł osłonić swoją głowę i manica osłaniająca ramię wykonana z metalowych lub skórzanych pasów, czasami z naszytych na skórę łusek. 2. Secutor - gladiator walczący najczęściej z retiariusem. Był uzbrojony w miecz gladius i drewnianą tarczę przypominającą tarcze legionisty rzymskiego. Jego uzbrojenie ochronne składało się z osłony ramienia trzymającego miecz, zamkniętego hełmu bez wystających elementów (aby sieciarzowi trudniej było zarzucić na przeciwnika sieć) i nagolenicy. Walka gladiatorów secutora i retiariusa w Pompejach (rys. Peter Connolly) Zapewn...

Wytrawne pączki? A to ciekawostka 🍩
OdpowiedzUsuń